Door: Ann Ceurvels
Die onweerstaanbare drang Vind jij ook dat alle kinderen tegenwoordig wel iets hebben? Autisme bijvoorbeeld. Daar hoorde je pakweg twintig jaar geleden toch amper iets over. Of wel, maar dat waren dan kinderen die stil in een hoekje zaten te kwijlen. Rain Man, of zoiets. Erger jij je ook blauw wanneer je ouders ziet worstelen met hun veel te verwende kinderen? Die overal opkruipen, af duiken of aan zitten zonder daar ook maar één opmerking over te krijgen. En voel jij ook die onweerstaanbare drang om de ouders daarop te wijzen? Maar je aarzelt omdat je steevast vier letters naar je hoofd krijgt gesmeten: adhd. Nog zo’n nieuwe ‘ziekte’. Vroeger ook nooit over gehoord.
Leven met een etiketje Heel veel kinderen hebben tegenwoordig een ‘etiketje’. Een label dat vertelt wat ze kunnen of net niet kunnen. In haar lezing ‘Etiketjes’ legt Ann Ceurvels uit wat dat nu juist is en waarom zoveel kinderen er nu eentje dragen. Ze probeert de ontelbaar vele ouders en families die elke dag met zo’n ‘etiketje’ leven een warm hart onder de riem te stoppen. Want zij is zelf een etiketjes-mama. Ja, zelfs een etiket-echtgenote. Ben je bereid om je eigen overtuigingen even op de gang te parkeren en met een open geest te luisteren naar wat ze te vertellen heeft? Wie weet gaat er wel een hele nieuwe wereld voor je open. En begrijp je straks sommige mensen uit je omgeving net dat beetje meer.
Ann Ceurvels (1968) was actrice in tv-series als Windkracht 10, Flikken, Aspe en Diamant. Nu werkt zij onder andere als kindercoach. Als moeder van een puberzoon met autisme schreef ze in 2017 een open brief aan minister Maggie De Block, die niet onopgemerkt bleef.
COACS staat voor:
Coaching Ann Ceurvels
maar ook voor: COmmunicatie ACtie Samen:
COmmunicatie:
Veel problemen ontstaan door een moeilijke of onduidelijke communicatie. Kleine tips kunnen grote verschillen maken. Zowel voor ouders als voor kinderen.
ACtie:
Problemen aanpakken is niet alleen een kwestie van praten, maar zeker ook van ‘doen’. Met proberen, vallen en weer opstaan kunnen nieuwe wegen onderzocht worden en veranderingen gerealiseerd worden.
Samen:
Problemen aanpakken doe je samen. In een veilige omgeving, met steeds de garantie opnieuw te mogen beginnen. Samen en niet alleen.
http://www.coacs.be